Kolesarski praznik – dirka za veliko nagrado Idrije 2019

Minuli vikend so Idrijo in okolico spet preplavili mladi kolesarji. Dobra stotnija tekmovalk in tekmovalcev iz Italije, Hrvaške in Slovenije je od petka do nedelje merila moči na dirki za veliko nagrado Idrije – že sedmo po vrsti. Etapno dirko, ki šteje za pokal Slovenije in je edinstvena v tem delu Evrope, sestavljajo tri etape. Petkov strmi vzpon iz Kanomlje na Razpotje je pisan na kožo hribolazcem. V sobotni uri resnice pridejo na svoj račun kronometristi. Nedeljska cestna dirka na razgibani trasi po zavitih mestnih ulicah z več letečimi in gorskimi cilji pa poleg močnih nog zahteva tudi premišljeno taktiko. Mladina se na ta način v eni dirki sooči z vsemi prvinami cestnega kolesarstva, tako kot je to na dirkah največjega formata in kot se za vse velike dirke spodobi, se tudi tukaj kolesarji borijo za majice, le da so te pri nas v barvah idrijske zastave. Najžlahtnejša je živo srebrna majica – prejme jo skupni zmagovalec po času. Zlata pripada tistemu, ki na letečih in končnih ciljih osvoji največ točk. Za najboljšega hribolazca pa je rezervirana cinobaritna oz. rdeča majica s pikami. Roza barve v idrijski zastavi sicer nimamo, a kljub temu je le ta namenjena najhitrejšim dekletom. Punce pa poleg tega dobijo še unikatne spominke iz idrijske čipke.

Barve KD Sloge 1902 Idrija so letos branili Hana Gnezda in Ivana Rosa Novak v kategoriji deklice C, Marcel Skok med dečki A in Nuša Moroz ter Špela Čuk pri mlajših mladinkah.

Generalni zmagovalec pri najmlajših je postal Tim Mervar (Adria Mobil), v kategoriji dečkov B je bil najboljši Erazem Valjavec (KK Kranj), pri najstarejših pa je Marcel Skok poskrbel, da je živosrebrna majica ostala doma.

Pri deklicah C je roza majico oblekla Hana Jeromel (Perutnina Ptuj), tik za njo se je uvrstila Hana Gnezda, Ivana Rosa Novak je bila peta. V  kategoriji deklic B se je v roza barvo odela Katja Žvan (KK Gorje). Med deklicami A je bila skupno najhitrejša Slavka Barešić (BK Zadar). V kategoriji mlajših mladink je v roza barvi slavila Klara Čemažar (BTC City Ljubljana), tik za njo se je uvrstila Nuša Moroz, Špela pa je dirko končala na šestem mestu. Podrobneje o poteku dirke in vse rezultate si lahko preberete na naši spletni strani www.sloga-1902-idrija.si

Da je dirka uspela se moramo v prvi vrsti zahvaliti našim sponzorjem zmagovalnih majic Symi-teh kovinski izdelki (srebrna majica), Odrezavanje Idrija (zlata majica), Kolektor (cinobaritna – rdeča majica s pikami) in Biro Martina Prezelj s.p. (roza majica). Za podporo se zahvaljujemo tudi Floristiki Ivo, Gostišču Barbara, Gostilni Kos, Mestni knjižnici Idrija, PSC Idrija. Zahvala pa gre seveda tudi gasilcem, ki so nam priskočili na pomoč ter staršem in vsem prijateljem, ki ste doprinesli svoj delež k izvedbi dirke.

V sklopu nedeljske dirke so se po nekoliko skrajšani trasi in na Mestnem trgu predstavili še najmlajši v največji zabavi za otroke na kolesih – dvanajsta sezona OKI-ja je namreč v polnem zamahu.

Že čez tri tedne pa bo pri nas spet kolesarski praznik – k nam namreč prihaja dirka po Sloveniji, ki je najbrž ni potrebno posebej predstavljati. V »boj za zeleno«, ki ga v živo prenaša tudi globalna televizijska mreža Eurosport, se vsako leto spusti cela vrsta vrhunskih kolesarjev. V tretji etapi se bodo kolesarji iz Žalca podali preko osrednje Slovenije in Gorenjske proti cilju, ki bo na Mestnem trgu v Idriji. Prav gotovo je to  enkratna priložnost doživeti športni spektakel, zato vas že danes vabimo, da v čim večjem številu pridete ob cesto navijat ter tako celem svetu dokažemo, da Idrija vsekakor je kolesarsko mesto.

Permalink

Comments are closed.